"Troms fylke. Serie 111. No. 6" står det på glassplaten. Portrett av en ung samisk jente i samekofte med samisk sjal over skuldrene. Hun har kommager på beina og det ser også ut som hun har på seg bukser av skinn.  Hun står ved siden av sommerteltet. I teltsprekken (inngangen) titter et lite ansikt ut på fotografen. En provisorisk stige står lent mot teltduken. Sameteltet er plassert i et fjellandskap med høye fjellmassiver i bakgrunnen. En hund (trekkhund eller gjeterhund?) sitter til venstre for jenta. Bak jenta er det stablet opp et forråd med steiner på toppen, muligens er det mat som er lagret i steinmuren. Bildeserien av botaniker Hanna Resvoll-Holmsen er fra Nordland, Troms og Finnmark. Vi vet at hun tilbrakte endel tid i Lebesby, Finnmark, i 1909. Fotoserien er sannsynligvis tatt på reisen nordover og i Øst-Finnmark. Botaniker Hanna Resvoll Holmsen fikk et reisestipend fra Universitetet i Oslo for å kartlegge arktisk vegetasjon i 1909. To foredrag om en ekspedisjon til Svalbard i 1907 ga grunnlag for et reisestipendet fra Oslo Universitet til Øst-Finnmark i 1909. Hanna Resvoll-Holmsens Svalbardekspedisjon kom i stand med støtte fra fyrsten av Monaco, som ville gi ut en bok om Svalbard. Hanna gikk alene i land på Svalbard i juli 1907 og tilbrakte en måned i telt, med gevær og utstyr for innsamling og preservering av planter. Studiene på Svalbard ble senere publisert med overskriften "Observations botaniques" og utgitt i Monaco.  Hanna Resvoll Holmsen regnes også som pioner innen fargefotografi, de tidligste fra før 1910, blant annet fra Svalbard.

Similar

"Troms fylke. Serie 111. No. 6" står det på glassplaten. Portrett av en ung samisk jente i samekofte med samisk sjal over skuldrene. Hun har kommager på beina og det ser også ut som hun har på seg bukser av skinn. Hun står ved siden av sommerteltet. I teltsprekken (inngangen) titter et lite ansikt ut på fotografen. En provisorisk stige står lent mot teltduken. Sameteltet er plassert i et fjellandskap med høye fjellmassiver i bakgrunnen. En hund (trekkhund eller gjeterhund?) sitter til venstre for jenta. Bak jenta er det stablet opp et forråd med steiner på toppen, muligens er det mat som er lagret i steinmuren. Bildeserien av botaniker Hanna Resvoll-Holmsen er fra Nordland, Troms og Finnmark. Vi vet at hun tilbrakte endel tid i Lebesby, Finnmark, i 1909. Fotoserien er sannsynligvis tatt på reisen nordover og i Øst-Finnmark. Botaniker Hanna Resvoll Holmsen fikk et reisestipend fra Universitetet i Oslo for å kartlegge arktisk vegetasjon i 1909. To foredrag om en ekspedisjon til Svalbard i 1907 ga grunnlag for et reisestipendet fra Oslo Universitet til Øst-Finnmark i 1909. Hanna Resvoll-Holmsens Svalbardekspedisjon kom i stand med støtte fra fyrsten av Monaco, som ville gi ut en bok om Svalbard. Hanna gikk alene i land på Svalbard i juli 1907 og tilbrakte en måned i telt, med gevær og utstyr for innsamling og preservering av planter. Studiene på Svalbard ble senere publisert med overskriften "Observations botaniques" og utgitt i Monaco. Hanna Resvoll Holmsen regnes også som pioner innen fargefotografi, de tidligste fra før 1910, blant annet fra Svalbard.

description

Summary

Finnmark Fylkesbibliotek har en liten samling glassdias fotografert av Alf Schrøder eller en av hans fotografer. Fotografiene er fra samiske bosettinger fra Rørostraktene og hele veien opp til Finnmark. Hovedsamlingen til Alf Schrøder er imidlertid hos Sverresborg Trøndelag Folkemuseum og publiseres etter samtykke med Dino Makridis i Trøndelag Folkemuseum Sverresborg, nå i 2017. Serien er registrert 28.01.2001. Giver ukjent.

Sami are a Finno-Ugric-speaking people inhabiting the region of Sápmi (formerly known as Lapland), which today encompasses large northern parts of Norway, Sweden, Finland, and of the Murmansk Oblast, Russia, most of the Kola Peninsula in particular. The Sámi have historically been known in English as Lapps or Laplanders, but these terms are regarded as offensive by the Sámi, who prefer the area's name in their own languages, e.g. Northern Sámi Sápmi.Their traditional languages are the Sámi languages, which are classified as a branch of the Uralic language family.

date_range

Date

1910 - 1919
create

Source

Digital museum
copyright

Copyright info

No known restrictions on publication.

Explore more

troms
troms