visibility Similar

code Related

"N.594 a) Samen Gunnar Vesterfjells koie." står det på glassplaten.Gruppeportrett av en samisk familie utenfor gammen. Gammen ser ut til å være bygget av tømmer. Det er 7 mennesker, sannsynligvis en familie. Kvinnen bærer et karakteristisk høyt hodeplagg på hodet. Noen bjørkestammer står mot hverandre og et spann henger under. To mørke hunder er også med i bildet. I bakgrunnen ser man et vann eller en fjord og en høyde på andre siden av fjorden. Det er sommer, bjørkeløvet har sprunget ut.

Påskrift på kortet er noe uleselig, men følgende går ann å tyde:'Finsk gård 'Heikuras' Tanaelven'. Her står en gruppe mennesker kledd i samekofte, skaller og samisk lue. På bakken kan man se sleder og i midten av bildet kan man se en hest. Helt nederst i høyre hjørne kan man se en noe ufokusert hundeskikkelse. I gruppen kan man blant annet se menn, gutter og jenter. I bakgrunnen kan man se et hus med vindu og torvtak. Til venstre kan man se at bjørk har blitt satt opp til tørk. Bak folkemengden kan man se en del av en brønn og fjell. På bakken ligger det snø.

"(N:364.) Kautokeino-samer. Sametelt for fjellfinner på vandring." står det på glassplaten.Gruppeportrett av samer fra Kautoeino utenfor teltet sitt. Teltet er satt opp med bjørkestammer og de har også laget en skigard rundt teltet. Det henger reinskinn på gjerdet til høyre i bildet. Foran teltet til venstre i bildet står det en tønne eller butt. En liten pike står foran teltåpningen. Mannen til høyre i bildet har pipe i munnen. En kvinne står bak reinskinnene og ser mot fotografen. Boplassen er satt ved foten av et fjell eller en høyde. Solen skinner, det er løv på bjørketrærne og antagelig sommer.

Postkort fra Vadsø med motiv av bygninger i Havnegaten. Fra høyre ser man boligen, og kontoret til skattefogden. Disse ble senere flyttet til Kildal Olsens gård. Huset ved siden av tilhørte Alfred Hadaja. Lydia Gunnari hadde gullsmedbutikk til venstre i kjelleretasjen. Til høyre hadde Alfred Hadajas kolonialforretning. Huset med løkkuppel var Telegrafen. Martin Iversen eide huset helt til venstre i bildet. På nersiden av veien ses en del av et pakkhus

Postkort fra Vadsø. Bildet er tatt fra Posthuset. Hvistendahlsgaten ses til høyre mot øst. Paviljongen som ligger midt på bildet ble senere flyttet til hjørnet av Hvistendahlsgaten og Kirkegaten. Fra venstre ser vi Dyrlegeboligen. Leif Bjerck eide senere denne gården. Huset med den høye pipen var 'Rådstua'. Ved siden av dette, med stilaser rundt, er Vegvesenets hus (Fylkesveikontor). Den store bygningen bortenfor er Middelskolen, så kommer Prestegården. Huset helt til høyre på bildet er Elias Olsens verkstedsbygning. Hagene har stakittgjerder. På kortet står det trykt, at Mittet & co har enerett

Fra venstre Eilert Nikolai Brodtkorb. Den lille gutten ved siden av antas å være hans sønn Botolf fra Eilerts andre ekteskap. Nestemann antas å være Eilerts sønn Lauritz fra hans første ekteskap. Den eldre mannen er ukjent. Mennene og guttene poserer her sammen med sine våpen og jaktfangst. Alle har på seg uteklær; jakker, luer, støvler og bukser. Eilert holder en veske i hendene og har bart. Den eldre mannen helt til høyre har både bart og skjegg. På gulvet ligger det to hunder. Bak gruppen kan man se en trapp. På trappen er det blitt hengt opp ryper. Gruppen står utenfor det som antas å være stabburet på Brodtkorb-gården i Vestre Jakobselv. Bak trappen kan man se en dør. Huset er bygget av trematerialet og har dekorative takbremmer.

Gruppebilde av to unge kvinner, søstrene Magnhild og Olaug Simonsen. De unge damene er kledd i matchende antrekk, med lang frakk over skjørt og bluse, med flotte hatter på hodet. Det er Magnhild som sitter i en vakkert utskåret stol til venstre, mens Olaug står til høyre. Begge har skinnhansker på hendene. Bildet er tatt hos fotograf Holte i Trondheim. Magnhild Simonsen er registrert i Digitalarkivet med yrke "Mode butik som voluntør" (altså en ung person i lærstilling for liten eller ingen lønn). Voluntør var en svært vanlig tittel for bud i begynnelsen av 1900-tallet. Magnhild var født i Hammerfest i 1884. Olaug er født i 1890. Magnhild og Olaug Simonsen er døtre av Magbard Simonsen (f.1854 i Vaagan, Nordland), "Fuldmægtig hos amtskassereren i Vadsø" i 1900 (ref. folketellingen for Vadsø kjøpstad). Mor er Petra Ingeborg Emma Pedersen (født 1854 i Hammerfest). Brødre er Gunnar og Trygve Simonsen.

Gruppebilde av søndagsskolebarn i Berlevåg tatt på utflukt til Skånsvikdalen. I bakgrunnen et flagg. Fra venstre: Arne Gjæver Pedersen, Anna Sivertsen med stråhatt, Rolf Hansen ( delvis skjult i bakgrunnen), Ruth Lein med hatt og kåpe med stor krave og store knapper ( midt på bildet ), Birger Gjæver pedersen, Olaug Gjæver Pedersen, Olav Olsen ( Kjølnes i matrosdress). Det er ca 15 stk på bildet.

Medlemmer av Døves Vel, Hamar, samlet på en veranda. På verandaen nr. 4 f. v. (inntil søylen) fru byggmester A. Johansen, i midten (eneste mann) Hansen. Bak han t. v. fru urmaker Ødegaard. Til høyre øverst i trappa bestyrerinne frøken Heiberg, med hånda på skulderen til kassereren: fru banksjef Ella Kløvstad. Nr 2 f. h. foran, fru Hoelstad Myhr, rett bak henne med mørkt hår og midtskill, fru bakermester Hoel. Til venstre for fru Hoelstad, fru kjøpmester Blystad og fru kjøpmester Stokseth.

"N.594a) Samen Gunnar Vesterfjells koie."Gruppebilde av samisk famile foran en gamme. Med på bildet er også to hunder, sansynligvis trekkhunder. Kvinnen har på seg en karakteristisk høy hatt eller lue, og holder et spebarn på armen. En liten jente står og holder henne i skjørtet. Gammen er bygget av torv og store tømmerstokker av furu og bjørk. Foran gammen står det oppstilt et stativ med en bøtte som henger i toppen. Muligens brukt over et ildsted eller til oppbevaring av mat eller vann. Døra til gammen står åpen. Det er sommer og bjørkeløv på trærne som står rundt gammen.

description

Summary

Finnmark Fylkesbibliotek har en liten samling glassdias fotografert av Alf Schrøder eller en av hans fotografer. Fotografiene er fra samiske bosettinger fra Rørostraktene og hele veien opp til Finnmark. Hovedsamlingen til Alf Schrøder er imidlertid hos Sverresborg Trøndelag Folkemuseum og publiseres etter samtykke med Dino Makridis i Trøndelag Folkemuseum Sverresborg, nå i 2017. Serien er registrert 28.01.2001. Giver ukjent.

label_outline

Tags

finnmark gamme same samedrakt samegutt samejente sameklær sameklaer samekofte samer sametelt samisk samisk lue torv torvgamme torvhus finnmark fylkesbibliotek finnmark county library samesuit sami boy sami girl sami clothes samecoften sami sami tent sami hat turf peathum peathouse high resolution norway hat girl woman baby girl little girl farm hay agriculture water group photo group portraits food industry saami road
date_range

Date

1910 - 1930
place

Location

create

Source

Digital museum
link

Link

https://digitaltmuseum.org/
copyright

Copyright info

No known restrictions on publication.

label_outline Explore Torvhus, Peathouse, Samegutt

Portrett av to samekvinner, ukjente. Olderdalen, Kåfjord, Troms 1947.

Hans Hoffmann - A Small Piece of Turf

Bilde nr. 3 i serien '10 amatørbilleder fra lappernes hjem og liv i Finnmark', se FB 93164-001. 'Et finnepar fra Kautokeino.' En kvinne og en mann ute i snø. Hus i bakgrunnen. De er kledt i pesk. Han har stjernelue, veske over skuldra og skinnbukser. Hun har sjal, lasso, skinnbukser, skaller og strikkavotter.

Sam Lindskogs tillfälliga affär, exteriör, skyltfönster. Sam Lindskogs familjebild.

Lotta's lullaby; Go to sleep, my baby girl

Same i pesk foran teltet sitt med huggestabbe og pulk foran inngangen

"N.542a) Fra Kautokeino. Vintertelt." står det på den ene glassplaten. På den andre identiske platen står det "Fjellsametelt i Kautokeino". På bildet ser man en liten samisk familie kledd i pesk og samiske luer stå utenfor vinterteltet sitt. Mannen står med en øks og hugger ved. Kvinnen holder noe i hendene sine, muligens et reinskinn? Et lite barn står ved siden av og ser på. En pulk er parkert til venstre i bildet, den er malt med symboler eller ornamenter i enden av pulken. Til venstre for teltet står et stativ for oppbevaring av mat, ved og gjenstander som trenger beskyttelse for dyr og fukt. En mørk hund kan skimtes mot teltduken. Det er snø på bakken og lav vegetasjon rundt teltet. Bildet forteller noe om hverdagslivet i en samisk vinterleir.

A little girl riding a bike with a basket on the back, possibly related to: Little girl at the FSA (Farm Security Administration) Camelback Farms, Phoenix, Arizona

Bjørnsund. Påsketur til männikafossen 1915

Turf Boats - A black and white photo of two people in a row boat

En liten flicka och en ung man. Troligen Kerstin Pettersson (givarens faster) och Harald Pettersson (givarens pappa).

A black and white photo of a little girl. Office of War Information Photograph

Topics

finnmark gamme same samedrakt samegutt samejente sameklær sameklaer samekofte samer sametelt samisk samisk lue torv torvgamme torvhus finnmark fylkesbibliotek finnmark county library samesuit sami boy sami girl sami clothes samecoften sami sami tent sami hat turf peathum peathouse high resolution norway hat girl woman baby girl little girl farm hay agriculture water group photo group portraits food industry saami road